Zoek een land, plaats, accommodatie of activiteit

Zoek

 

 

Laatste foto's Frankrijk
Er zijn nog geen foto's voor Frankrijk
Upload als eerste een foto!

 

 

Home > Frankrijk

Praktische reisinformatie voor Frankrijk

 
Laatste beoordeling
Er zijn nog geen foto's.
Voeg een foto toe

Ellen in Goudargues (Gard)


Door: Ellen

Geplaatst: 18-08-2019


"Heerlijk rustig. Heel toegankelijk riviertje. Leuk zwembad met pool bar"

Lees meer >

 

Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

Vliegtuig: Veel grote steden in Frankrijk beschikken over een eigen vliegveld en zijn of rechtstreeks vanuit Nederland of via Parijs per vliegtuig te bereiken.
Het betreft dan zowel lijnvluchten (o.a. KLM, Air France) als charters (Transavia, Basiq Air, Easy Jet). De vlucht naar Parijs duurt ongeveer 1 uur.
Bus: Verschillende touroperators verzorgen busreizen naar Frankrijk
Trein: Frankrijk is goed per trein te bereiken. Met name de snelle TGV brengt de reiziger in relatief korte tijd op de plek van bestemming.
Zo ligt Parijs op slechts 3 uur treinen van Rotterdam.
Ideaal voor mensen die toch de eigen auto willen meenemen, zijn de autoslaaptreinen. De afstand wordt meestal 's nachts afgelegd. 's Avonds vertrekken en de volgende morgen op de plaats van bestemming wakker worden. De autoslaaptrein is niet goedkoop. Daar staat echter tegenover dat men uitgerust op de plaats van bestemming aankomt.
Helaas is de NS gestopt met de autoslaaptrein die vanuit Den Bosch vertrekt. Alternatieven hiervoor zijn te vinden in Belgie: NMBS en in Duitsland:DB Autozug
Auto: Veel Nederlandse toeristen gaan met de eigen auto naar Frankrijk. Het land is goed ontsloten via een uitgebreid wegennet van tolwegen en nationale routes.
Boot: Reizen per boot over zee of binnendoor via de verschillende rivieren en kanalen is ook een mogelijkheid om Frankrijk te bereiken. Het is wel aan te raden voor kano's, surfplanken en roeiboten aankooppapieren mee te nemen. Info over de benodigde papieren voor het meenemen van alle overige vaartuigen of algemene informatie over het varen op de Franse wateren kan worden aangevraagd bij de ANWB, tel: 070- 314 14 20.
Voor meer informatie kijk op /www.selector.nl/.

Reizen in het land zelf

Binnen Frankrijk zijn alle soorten vervoer mogelijk. Binnenlandse vluchten, trein (veelal TGV), bus, auto en boot. Steden als Parijs beschikken over een uitermate goed metronetwerk.
In alle grote steden in Frankrijk kan men taxi's vinden, bij de stations, op straat of via een centrale. Het is aan te raden om contant geld bij u te hebben voor de betaling van de taxi. U kunt de rit niet betalen met een bankpas. Cheques worden zelden aangenomen.
Verder kan er een toeslag worden gevraagd voor het instappen bij een station of vliegveld, voor het vervoer van bagage, een vierde persoon of een huisdier.
Vergeet niet, als u met de auto komt, uw verzekeringspapieren en houdt er rekening mee dat in het geval van calamiteiten de politie altijd ingeschakeld dient te worden.
Maximumsnelheden: Autowegen 90km; Tweebaanswegen 110km; Autosnelwegen 130km; Binnen de bebouwde kom 50km. Bij regen: 100km op tweebaanswegen en 110km op snelwegen.
Het maximaal toegestane alcoholpromillage is (net als in Nederland) 0,5 mg/liter bloed.
De veiligheidsgordel is verplicht voor alle passagiers, zowel voor- als achterin het voertuig. Kinderen moeten over (aan hun leeftijd aangepaste) veiligheidsvoorzieningen beschikken: een ligstoeltje voor baby's, een autostoel voor kinderen van 9 maanden tot 4 jaar en een verhoogd zitje tot 10 jaar.
Bij de meeste verkeerspleinen heeft u voorrang zolang u zich op het verkeersplein bevindt. Deze voorrangsregel wordt in Frankrijk aangeduid d.m.v. een driehoekig wit bord met rode rand en drie zwarte pijlen in een cirkel.
In noodgevallen kunt u een beroep doen op het ANWB-steunpunt "Porte de Lyon", 69570 Dardilly, Lyon Nord, tel: (0)4 72 17 12 12, of de alarmcentrale in Den Haag, tel: 00-31 70 314 14 14.
Loodvrije benzine is in Frankrijk goed verkrijgbaar. LPG (GPL) is langs de autosnelwegen redelijk goed verkrijgbaar, normale benzine is niet meer verkrijgbaar. De Franse LPG-vulnippel correspondeert echter niet met uw tankaansluiting. Een verloopnippel en een gids met de verkooppunten van LPG zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

Reisdocumenten

Voor het reizen in Frankrijk heeft u een geldig reisdocument nodig.
Dat betekent een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart.
NB. Bij het verzilveren van travellercheques moet u zich legitimeren met een geldig paspoort. Daarom raden wij u aan een geldig paspoort mee te nemen.

Betalen in het land

Frankrijk kent met ingang van 1 januari 2002 ook de Euro. In het land worden bankpassen geaccepteerd, maar is vaak wel afhankelijk van het bestede bedrag. Nagenoeg overal kan met creditcards betaald worden. Pinnen is bijna overal mogelijk. Alleen hele kleine dorpjes beschikken niet over pinautomaten.

Electriciteit

220 volt

Klimaat

Frankrijk kent verschillende klimaatzones. In het noord-westen lijkt het klimaat veel op dat van Nederland.
Ten gevolge van de langzame verwarming in het voorjaar en de langzame afkoeling in het najaar van het zeewater is nabij de kust de temperatuur in het najaar vaak belangrijk hoger dan in het voorjaar. Hoewel het grootste deel van Frankrijk een gematigd klimaat heeft, kunnen de temperaturen sterk uiteenliggen liggen Zo werd kent Parijs een maximumtemperatuur van ca. 40 °C en een absoluut minimum van -16 °C.
De meeste neerslag valt langs de westkust, op vele plaatsen meer dan 1000 mm per jaar, met een maximum in het najaar. De minste neerslag valt in het zuidoosten: Avignon en Marseille, met 600 mm per jaar. Overigens wordt de hoeveelheid neerslag voor een belangrijk deel bepaald door de aanwezigheid van gebergten: Biarritz aan de voet van de Pyreneeën met bijna 1500 mm per jaar en Annecy in de Alpen met bijna 1300. Sneeuw van betekenis komt bijna uitsluitend in het gebergte voor: in de Pyreneeën ligt op 2500 m hoogte gedurende ruim 200 dagen per jaar een sneeuwdek.
Het zonneschijnpercentage neemt in het algemeen naar de Middellandse-Zeekust toe, vooral gedurende de zomermaanden.

Taal

Frans, in diverse departementen wordt dialect gesproken (zoals bretons in Bretagne. Hoewel het meer voorkomt dan vroeger, kan men nog steeds niet goed terecht met Engels. Jongeren spreken en begrijpen wel meer en meer Engels.

Alarmnummers

Alarmlijn 112

Bellen vanuit en naar het land

Wilt u vanaf uw vakantiebestemming Frankrijk naar Nederland telefoneren, dan draait u 0031. De thuisblijvers die vanuit Nederland naar Frankrijk willen bellen, doen dat door eerst te draaien 0033. Voor collectgesprekken dient u vanuit Frankrijk nr: 0800.99.0031 te draaien (zg. Pais Directe); u kunt via dat nummer zonodig ook met een Nederlands spekende operator praten. Een Franse operator krijgt u door 12 te draaien (“Renseignements”)

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

Franse Ambassade in Nederland
Smidsplein 1
2514 BT Den Haag,
Tel 070-3125800
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 15:00-18:00

Nederlandse ambassade in Frankrijk
7-9 Rue Eblé
75007 Parijs
Tel. 00-33-1-40623300
E-mail: ambassade@amb-pays-bas.fr

Verder zijn er Nederlandse counsulaten in o.a. Ajaccio, Bordeaux, Brest, Calais, Dijon, Epernay, La Rochelle, Lyon, Marseille, Montpellier, Nantes, Nice, Perpignan, Rijssel (Lille), Rouen, Saint MMaison de la France.

Nationale feestdagen

Naast feestdagen als oudjaarsdag, pasen, pinksteren en kerstmis kent Frankrijk de volgende feestdagen:
1 mei Dag van de Arbeid
8 mei Wapenstilstand 1945
14 juli Nationale Feestdag
15 augustus Maria Hemelvaart
1 november Allerheiligen
11 november Wapenstilstand 1918

Op deze dagen zijn overheidsinstellingen, banken en winkels voor het merendeel gesloten.

Openingstijden

Winkels
ma. t/m za. van 10 tot 19 uur; op het platteland sluiten veel winkels tussen de middag.
Postkantoren
ma. t/m vrij. van 9 tot 18 uur, za. tot 12.00 uur.
Banken
ma. t/m vrij. van 9 tot 16.30 uur.

Vakantie artikelen | Vakantie links Naar boven | Home

 
Selecteer een regio op de kaart
Als je de landen in een grafische plattegrond wilt zien heb je Flash nodig. Klik hier om Flash te downloaden.

Bekeken en bewaard

Onafhankelijkheid

VakantieReisWijzer is volledig onafhankelijk. Sommige touroperators sponsoren onze site maar hebben geen invloed op uw reacties.Disclaimer

Redactie

Ontbrekende accommodaties
Bent u op vakantie geweest en wilt u uw reactie geven, maar staat uw accommodatie niet op VakantieReisWijzer?Meld ontbrekende accommodaties


Ontbrekende activiteit of bezienswaardigheid
Ontbreekt er een activiteit of bezienswaardigheid op VakantieReisWijzer? U kunt deze hier toevoegen.Meld ontbrekende activiteit of bezienswaardigheid


Contact
Heeft u vragen of opmerkingen over VakantieReisWijzer?Neem dan hier contact op

2020-11-30 15:23:18
0.415 sec

*